Apendicita cronica

Apendicita este o boala de sorginte chirurgicala care consta in obstructia si inflamatia apendicelui cecal, organ rudimentar, in deget de manusa atasat primei parti a colonului, numita cec.

Apendicita cronica este o entitate patologica controversata, pe care multi medici chiar o contesta. O suferinta oarecare in partea inferioara si dreapta a abdomenului, cu senzatie de greata, balonari sporadice, rare si nesemnificative tulburari de tranzit si o oarecare durere la apasare in dreapta jos a abdomenului sunt semne care pot conduce catre suspiciunea de apendicita cronica. Nu exista insa nici o investigatie paraclinica pe care sa o facem si sa dovedim existenta acestei boli, a apendicitei cronice.

Pentru ca apendicita cronica poate fi confundata cu alte boli din zona care au semnificatie uneori serioasa, obisnuim sa investigam suspiciunea existentei acestor boli cum ar fi : colica renala dreapta, litiaza biliara, gastrodudenitele, chistul ovarian, infectia urinara ca exemple.

Pentru acesta, pacientului care prezinta suspiciunea unei apendicite cronice ii vom face in decursul timpului (nefiind sub nici o forma o urgenta) urmatoarele investigatii : echografie abdominala si pelvina, sumar de urina si urocultura, hemoleucograma completa. Desigur ca aceste investigatii vor fi indicate de catre un medic care va tine cont de intregul tablou biologic al pacientului, de varsta acestuia, de sex.

Daca va fi identificata o anumita patologie, sigur ne vom ocupa de problema respectiva si vom abandona ideea unei apendicte cronice. De exemplu daca vom identifica o microlitiaza biliara, pacientul este cu siguranta un candidat la colecistectomia laparoscopica.

Daca toate aceste investigatii nu vor evidentia nimic patologic, putem lua in discutie existenta unei eventuale apendicte cronice. Vom propune pacientului apendicectomia (eventual laparoscopica) dupa explicatiile aratate. Acesta poate refuza opoeratia fara implicatii imediate pentru sanatatea sa. O apendicta cronica se poate transforma in apendicta acuta sau nu, in decursul intregii vieti.
O medicatie usor antispastica si antidureroasa poate calma lucrurile.

Tratatmentul antibiotic este inutil si periculos.


Va recomandam sa citit si articolul Apendicita acuta.


Atlas de Patologie Chirurgicala
Primul atlas de patologie chirurgicala din Romania. Realizat in anii '90 in colectivul de chirurgi, internisti si diabetologi din Spitalul Clinic "Ion Cantacuzino" (carora le multumesc din nou si pe aceasta cale). Atlasul aduna mai multe cazuri de pacienti ce ilustreaza demonstrativ patologia chirurgicala generala cel mai des intalnita. Editat in limbile romana si engleza atlasul descrie pacientii inainte, intra si postoperator.
Am iubit mult acest atlas! Cred ca iubirea aceea a crescut, dar nu stiu unde a ajuns, i-am pierdut urma !
Remember profesor dr Dan Radulescu un promotor si sustinator inrait al acestui proiect.
Atlas de patologie chirurgicala