Tratamentul cancerului de esofag

Opțiunile de tratament și recomandările ȋn ceea ce privește tratamentul depind de mai mulți factori, printre care și tipul sau stadiul cancerului, posibilele efecte secundare dar și starea generalǎ de sǎnǎtate a pacientului. Pentru pacinții care prezintǎ o tumorǎ care nu s-a rǎspȃndit dincolo de esofag și de ganglionii limfatici, medicii recomandǎ combinarea a trei tipuri de tratament: radioterapie, chimioterapie și chirurgie. Ordinea acestora variază, pentru cǎ sunt luați ȋn calcul o serie de factori.
În special ȋn cazul cancerului cu celule scuamoase, chimioterapia și radioterapia sunt recomandate ca tratament inițial, intervențiile chirurgicale realizȃndu-se dupǎ aceastǎ etapǎ.
Pentru adenocarcinom, tratamentul cel mai frecvent este tot chimioterapia și radioterapia urmatǎ de intervenția chirurgicalǎ. Chirurgia este aproape întotdeauna recomandatǎ după chimioradioterapie, dacă nu există factori de risc cum ar fi vȃrsta pacientului sau de starea generalǎ de sǎnǎtate. Înainte de începerea tratamentului, discutați cu echipa de medici despre efectele secundare ale tratamentului și asigurați-vă că pe parcursul tratamentului primiți suportul de care aveți nevoie.
Chirurgia
• Chirurgia are ca scop îndepărtarea tumorii și a țesutul înconjurător. Cea mai comună intervenție chirurgicalǎ pentru tratarea cancerului esofagian este numit un esofagotomie, caz în care medicul elimină esofagul și apoi leagă partea rămasă sănătoasă a esofagului de stomac, astfel încât pacientul sǎ poatǎ înghiți în mod normal. Stomacul sau o parte a intestinului pot fi uneori utilizate pentru a face aceastǎ conexiune. Chirurgul ȋndepǎrteazǎ, de asemenea și ganglionii limfatici din jurul esofagului.
• Chirurgia pentru eliminarea tumorilor foarte mici. În cazul în care cancerul nu a afectat o parte mare din esofag și este limitat la straturile superficiale ale esofagului, chirurgul poate recomanda ȋndepǎrtarea tumorii și a unei marje de țesut sǎnǎtos. O intervenție chirurgicalǎ pentru cancerul incipient se poate face cu ajutorul unui endoscop trecut prin gât în esofag .
• Chirurgia pentru a elimina o parte din esofag și partea superioară a stomacului. Chirurgul ȋndeparteazǎ o parte din esofag, ganglionii limfatici din apropiere și partea superioară a stomacului. Restul stomacului este apoi tras și conectat la esofag . Dacă este necesar, o parte a colonului este utilizat pentru a face legǎtura ȋntre cele douǎ organe.
Chirurgia cancerului esofagian implica un risc de complicații grave, cum ar fi infecție, sȃngerǎri și scurgeri din zona în care esofagul este refăcut.
Chirurgia ca tratament de susținere – Pe lângă tratarea bolii, chirurgia poate ajuta la ameliorarea simptomelor sau poate permite pacientului să mănânce. O serie de tratamente sunt disponibile pentru a calma obstrucția esofagianǎ. Una din tehnici cuprinde utilizarea unui endoscop și a unor instrumente speciale pentru a lărgi esofagul și introduce un tub de metal (stent) care să țină esofagul deschis.

Citește și: Cancerul de esofag
Autor: Conf. Univ. Dr. Laurențiu Belușică

Acest articol a fost publicat în Informatii pentru pacienti și etichetat cu , , , . Salvează legătura permanentă.

3 răspunsuri la Tratamentul cancerului de esofag

 1. andreea spune:

  Buna ziua! Timp de 6 luni simt o dificultate la inghitire. Am fost la medic, mi-a facut ecograf crezand k am glanda, da nu. Tiroida e in regula. Acum de o saptamana ma deranjeaza mai tare, simt o presiune care apasa pe esofag…uneori mancarea mi se opreste pe gat. Simt parca as avea niste umflaturi pe esofag. Inainte ma deranja mai tare cand ma enervam, iar acum presiunea e continua. Unde sa merg? Astept un raspuns va rog!

  • alin spune:

   buna andreea,

   ceva simptome asemanatoare am si eu, imi poti spune te rog mai multe despre ce investigatii ai facut si cum iti merge in continuare?

   Iti multumesc din suflet,

   Alin

 2. alexandru spune:

  Doresc si eu o parere de la un doctor sprcialist:sufar de esofagita de reflux/esofagBarrett diagnostic care mi sa pus la spitalul Sf.Maria Bucuresti in luna octombrie 2013 insa in urma unor dureri de spate si torace de care eu sunt foarte sigur ca vin de la esofag am fost la Cluj la clinica Tantau iar in urma explorarilor endoscopice si a biopsiilor in numar de doua mi sa spus ca nu am esofag Barrett si am numai gastroesofagita minim – mediu si sa vin la control peste 3 ani iar eu nu am aceste simptome care maingrijoreaza

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *