Bolile glandei tiroide.

Glanda tiroida este o glanda unica, nepereche, (greutate cca. 30 gr la adult, fiind mai mare la femeie) cu functie endocrina situata anatomic in regiunea anterioara a gatului, in fata si in intim raport cu traheea.

Forma obisnuita a acestei glande este a literei "H", fiind formata din lobul drept, lobul stang si un istm care leaga la mijloc cei doi lobi de unde asemenarea cu litera H

Aceasta glanda endocrina secreta urmatorii hormoni: tiroxină (T4), triiodotironină (T3) si calcitonina

Examenele paraclinice folosite pentru diagnosticul bolilor tiroidei evalueaza marimea glandei si metabolismul iodului, functia acestei glande fiind strans legata de prezenta iodului. Cel mai frecvent folosite sunt: radioiodocaptarea, scintigrama tiroidiana, echografia tiroidiana, RMN si TC de tiroida, ECG, TSH seric, testul la TRH, si masurarea anticorpilor antitiroidieni.

Bolile glandei tiroide pot fi:

Hipotiroidismul. Apare in urma deficientei functiei tiroidiene, urmata si de incetinirea tuturor proceselor metabolice. Daca apare la copii determina intarzierea cresterii si retard mental.

Tireotoxicoza si hipertiroidismul. Apar in cazul excesului de hormoni tiroidieni.

Gusa netoxica.Este determinata de secretia usor scazuta a hormonilor tiroidieni.

Tiroiditele. Sunt boli inflamatorii ale tiroidei determinate cel mai probabil de infectii virale.

Nodulii tiroidieni. Au o frecventa in populatie de cca. 4% cu o rata de 4:1 in favoarea femeilor. Pot avea indicatie terapeutica si chirurgicala.

Cancerul tiroidian. Este de mai multe tipuri clinice. Are indicatie de biopsie tiroidiana.

Tratamentul chirurgical in bolile tiroidei. Indicatia operatorie este pusa in echipa: medic endocrinolog, chirurg si eventual oncolog.

Indicatiile tratamentului chirugicalCancerul tiroidian, nodulii simpli sau multipli, gusa compresiva, gusa complicata.

Pregatirea preoperatorie. Este specifica si extrem de bine pusa la punct. Urmati cu strictete sfaturile medicului curant in ceea ce priveste pregatirea pentru operatie. Interventiile operatorii asupra glandei tiroide nu sunt urgente, momentul operator optim fiind atunci cand: pulsul este in jur de 80-90batai/minut, greutatea este in crestere sau stationeaza, normotermie, somn odihnitor de minim 9 ore pe noapte, bolnav stabil (sedat) psihomotor.

Cel mai frecvent tip de operatie este tiroidectomia totala, evolutia postoperatorie favorabila fiind regula, in cazuistica personala nu am avut nici un caz cu complicatii posoperatorii.


Atlas de Patologie Chirurgicala
Primul atlas de patologie chirurgicala din Romania. Realizat in anii '90 in colectivul de chirurgi, internisti si diabetologi din Spitalul Clinic "Ion Cantacuzino" (carora le multumesc din nou si pe aceasta cale). Atlasul aduna mai multe cazuri de pacienti ce ilustreaza demonstrativ patologia chirurgicala generala cel mai des intalnita. Editat in limbile romana si engleza atlasul descrie pacientii inainte, intra si postoperator.
Am iubit mult acest atlas! Cred ca iubirea aceea a crescut, dar nu stiu unde a ajuns, i-am pierdut urma !
Remember profesor dr Dan Radulescu un promotor si sustinator inrait al acestui proiect.
Atlas de patologie chirurgicala