Pancreatita cronica

Pancreatita cronica este inflamatia cronica a pancreasului. Pancreatita cronica are cauze multiple dintre care amintim : consumul de alcool, diabetul, litiaza biliara, pusee repetate de pancreatita acuta si litiaza pancreatica.

Pancreatita cronica - semne si simptome

Cel mai important simptom al pancreatitei cronice este durerea abdominala cu localizare fie in centrul abdomenului, fie cu iradiere in spate. Peste jumatate din pacienti au aceasta manifestare a bolii. Durerea abdominala apare de regula dupa mesele incarcate cu grasimi sau dupa mesele copioase.

Alte simptome pot fi : greata si varsaturi alimentare, flatulenta si distensie abdominala. Frecvent se adauga scaune diareice deoarece prin secretia insuficienta de enzime digestive digestia nu se mai poate face complet astfel incat pacientii pot elimina chiar alimente nedigerate. Pierderea in greutate este de asemena un semn important

Pancreatita cronica poate afecta capacitatea pancreasul de a produce insulina, un hormon care regleaza nivelul glucozei (zaharului) an organism. Simptomele diabetului zaharat includ polakiurie, foame, sete, oboseala si scadere in greutate.

Pancreatita cronica - diagnotic

Diagnosticul de laborator include :

  • testele de sange si glucoza
  • elastaza pancreatica

Alte metode diagnostice :

  • biopsia pancreatica
  • radiografia abdominala simpla (poate arata calcificari)
  • ecografia abdominala, metoda neinvaziva si foarte utila
  • endoscopia ultrasonica (este o varietate a ecografiei mult mai precisa si mai fiabila)
  • colangiopancreatografia endoscopica retrograda si colangiopancreatografia prin rezonanta magnetica (folosesc imagini ale cailor bilio-pancreatice)

Testarea genetica poate fi utila.

Pancreatita cronica - tratament

In prezenta diagnosticului de pancreatita cronica, tratatmentul este de substitutie enzimatica, tratatemntul diabetului si tratament impotriva durerii.
O parte din pacienti ajung la interventia chirurgicala care este o indepartare totala a pancrerasului.


Atlas de Patologie Chirurgicala
Primul atlas de patologie chirurgicala din Romania. Realizat in anii '90 in colectivul de chirurgi, internisti si diabetologi din Spitalul Clinic "Ion Cantacuzino" (carora le multumesc din nou si pe aceasta cale). Atlasul aduna mai multe cazuri de pacienti ce ilustreaza demonstrativ patologia chirurgicala generala cel mai des intalnita. Editat in limbile romana si engleza atlasul descrie pacientii inainte, intra si postoperator.
Am iubit mult acest atlas! Cred ca iubirea aceea a crescut, dar nu stiu unde a ajuns, i-am pierdut urma !
Remember profesor dr Dan Radulescu un promotor si sustinator inrait al acestui proiect.
Atlas de patologie chirurgicala