Pancreatita reprezintă inflamaţia pancreasului şi poate fi de două feluri: pancreatită acută şi cronică.

Pancreasul este situat în partea de sus a abdomenului, în spatele stomacului şi joacă un rol important în digestie.

Pancreasul este o glandă care secretă două tipuri principale de substanţe: enzimele digestive şi hormonii.

Enzimele digestive sunt foarte puternice şi ajută la descompunerea proteinelor şi a grăsimilor din alimentele ingerate, pentru a permite substanţelor nutritive să fie absorbite. Hormonii, insulina şi glucagonul, sunt eliberați ȋn fluxul sanguin. Ei controleazǎ nivelul de zahǎr din sȃnge și au un rol important în apariția diabetului zaharat.

Inflamaţia pancreasului are diverse cauze. O dată ce glanda s-a inflamat afecţiunea poate să progreseze prin umflarea glandei şi a vaselor de sânge din jur, cauzând sângerări  şi infecţii. Sucul pancreatic rǎmȃne captiv ȋn pancreas şi începe sǎ „digere” organul. În acest caz, glanda nu mai este în măsură să ȋși îndeplinească funcţiile normale.

PANCREATITA ACUTĂ

Pancreatita acută reprezintă o inflamaţie a pancreasului care apare brusc şi, de obicei, se ameliorează în câteva zile cu administrarea tratamentului adecvat. Pancreatita acută poate să apară de la câteva ore până la două zile după consumul de alcool. Alte cauze ale pancreatitei acute sunt: infecţiile, tumorile, traumatismul abdominal, anomaliile genetice ale pancreasului, litiaza biliară, hipertensiunea arterială precum şi anumite medicamente.

PANCREATITA CRONICĂ

Pancreatita cronică apare în urma episoadelor de pancreatită acută Boala apare atunci cȃnd enzimele digestive afecteazǎ pancreasul şi ţesuturile din apropiere, provocȃnd atacuri dureroase.

Cea mai frecventǎ cauzǎ a pancreatitei cronice este consumul de alcool prelungit. Forma cronicǎ de pancreatitǎ poate fi declanșatǎ de un atac de pancreatitǎ acutǎ, care poate afecta canalul pancreatic. Simptomele pot varia ȋn cazul pancreatitei cronice și nu de puține ori boala poate fi asimptomaticǎ pȃnǎ la un atac dureros.

Cauzele care duc la apariţia pancreatitei

Cauzele care duc la apariția pancreatitei

Abuzul de alcool și litiaza biliarǎ sunt cele două cauze principale ale pancreatitei, responsabile de 80% – 90% din cazurile de pancreatitǎ. În aproximativ 15% din cazurile de pancreatită acută şi 40% din cazurile de pancreatitǎ cronicǎ, cauza nu este cunoscută.

Cauzele pancreatitei acute:

 • Expunerea la anumite substanţe chimice.
 • Traumatismele abdominale.
 • Factori ereditari.
 • Intervenţii chirurgicale sau anumite proceduri medicale.
 • Infecţii.
 • Anomalii ale pancreasului sau ale intestinului.
 • Niveluri ridicate de grǎsimi ȋn sȃnge.

Cauzele pancreatitei cronice

Cele mai multe cazuri de pancreatitǎ cronicǎ sunt cauzate de abuzul de alcool. Existǎ și alte cauze ale pancreatitei cronice precum: dezechilibrele metabolice, cauzele ereditare, calculii biliari. Calculii biliari se formeazǎ ȋn urma acumulǎrii de substanțe în interiorul vezicii biliare. O „piatrǎ” poate obstrucționa canalul pancreatic, astfel sucurile digestive rǎmȃn în interiorul pancreasului. Pancreatita cauzatǎ de calculii biliari tinde să apară mai frecvent la femeile cu vȃrste peste 50 de ani.

Citeste si…

Tratamentul chirurgical al pancreatitei cronice

Ruptura de perineu

Pancreatita acuta

Pancreatita acuta este o afectiune ce se caracterizeazǎ prin inflamația acută și bruscă a pancreasului. Date experimentale arată că, în timpul unui atac de pancreatita, enzimele pancreatice sunt eliberate în abdomen iar acestea cauzeazǎ inflamații la nivelul structurilor digestive ale organismului.
În aproximativ 85% dintre pacienti, pancreatita acută nu este o boalǎ gravǎ și este, de obicei, asociatǎ cu o recuperare rapidă. Pe de altǎ parte, la aproximativ 15-20% din pacienții cu pancreatitǎ acutǎ, leziunile severe de la nivelul pancreasului pot pune viața în pericol. Pancreatita acută severă apare, de obicei, atunci când anumite părți ale pancreasului devin necrotice din cauza inflamației acute. Pancreatita acutǎ severǎ este o boalǎ gravǎ care necesitǎ un management intensiv și agresiv.
Care sunt cauzele care duc la apariția pancreatitei acute?
Tripsina – aceastǎ enzimǎ digestivǎ produsǎ de pancreas nu trebuie să devină activă până când nu intră în intestine. Cu toate acestea, în cazul în care este activatǎ în timp ce încă este în pancreas, enzima va provoca digestia pancreasului ȋn sine, provocând iritații și inflamații.
Abuzul de alcool – Oamenii de știință susțin că moleculele de etanol afecteazǎ celulele pancreasului, ceea ce declanșeazǎ tripsina ȋn mod prematur. Aproximativ 10% din persoanele care suferǎ de abuz cronic de alcool dezvoltǎ pancreatitǎ acutǎ.
Calculii biliari – Uneori, acești calculi biliari se pot disloca iar ȋn drumul lor cǎtre duoden pot provoca blocarea conductelor de la nivelul pancreasului. Blocajul submineazǎ funcționarea normalǎ a pancreasului și activează tripsina ȋn mod prematur, în timp ce aceasta este încă în interiorul pancreasului.

Anumite infecții – Un astfel de exemplu este salmoneloza, un tip de intoxicație alimentarǎ cauzatǎ de bacteria Salmonella.
Unele boli autoimune – cum ar fi lupus, sau sindromul Sjogren.
Cauzǎ idiopaticǎ – aproximativ 15% din cazurile de pancreatitǎ acutǎ sunt idiopatice (adica de cauza incerta) . Acest lucru înseamnă că nici nu s-a reușit identificarea cauzei care a dus la apariția bolii.

Care sunt simptomele pancreatitei acute?
Pacientul va experimenta o durere bruscǎ în centrul abdomenului superior, sub stern. Rareori, durerea este resimțită în primul rând la nivelul abdomenului inferior. Atunci acesta va deveni treptat mai intensǎ până când va fi o durere constantă.
Durerea se poate intensifica, și, de asemenea, poate afecta și spatele. În cazul în care este cauzatǎ de calculii biliari, simptomele se vor dezvolta rapid. Atunci când afecțiunea este cauzată de alcool, simptomele se dezvoltǎ, de obicei, mai lent, chiar ȋn cȃteva zile.  Următoarele simptome pot fi de asemenea prezente:
Vărsături
Greață
Diaree
Pierderea poftei de mâncare
Tusea și respirația profundă pot fi dureroase.
Sensibilitate la nivelul abdomenului dacǎ acesta este atins.
Febră
Icter – pielea și albului ochilor capǎtǎ o tentă gălbuie.
Analgezicele puternice nu reușesc sǎ calmeze durerea.
Tensiunea arterială poate scădea sau poate crește
Senzaţie de leşin sau ameţealǎ.
Cum este diagnosticatǎ pancreatita acutǎ?
Medicul specialist va adresa pacientului ȋntrebǎri despre stilul de viaţă şi obiceiurile sale, precum şi ȋntrebari despre istoricul medical şi chirurgical. De asemenea, dupǎ identificarea simptomelor specilistul va recomanda urmǎtoarele analize, pentru un diagnostic corect:
Determinarea nivelului amilazemiei și a lipazei serice
Teste pentru funcția renalǎ
Teste de sȃnge care sǎ indice nivelul calcemiei, nivelul zahǎrului din sȃnge sau semne de infecție;

Diagnosticarea prin metode imagistice nu este ȋntotdeuna necesarǎ ȋn cazul pancreatitei acute ușoare ȋnsǎ poate fi recomandatǎ atunci cȃnd diagnsoticul nu este sigur sau atunci când pancreatita este severă:
Radiografia abdominalǎ simpla fara substanta de contrast

Ecografiea abdominalǎ – este un test utilizat ȋn special pentru detectarea calculilor biliari
Ultrasonografia endoscopicǎ – utilizatǎ în principal pentru detectarea leziunilor care nu sunt ușor de descoperit prin alte metode.
Tomografie computerizatǎ abdominalǎ-  Ȋn general nu este indicatǎ pentru pacienții cu pancreatita ușoară, dar  este indicatǎ pentru cei cu pancreatitǎ acutǎ severǎ.
Colangiopancreatografia endoscopică retrogradǎ
Colangiopancreatografia prin rezonanță magnetică (colangio RMN)

Care este tratamentul care se aplicǎ ȋn cazul pancreatitei acute?
Ȋn pancreatita acută, alegerea tratamentului se bazează pe gravitatea atacului. Cei mai mulți pacienți care au un atac de pancreatitǎ acutǎ sunt internați ȋn spital și rǎmȃn cȃteva zile sub supraveghere. Acestora li se administreazǎ antispastice și oxigen, precum și fluid intravenos pentru a preveni deshidratarea. Tratamentul medicamentos implicǎ administrarea de antienzime, medicamente pentru a calma durerea și chiar antibiotice pentru a preveni infecțiile. Pancreatita se poate complica foarte ușor. În cazul în care apar  anumite complicaţii (vătămarea gravă a pancreasului, sângerare, pseudochisturi, sau abces) intervențiile chirurgicale pot fi necesare pentru a elimina ţesuturile afectate. Dacă pancreatita este cauzatǎ de calculi biliari, medicul poate opta pentru  realizarea unei colecistectomi. Dupǎ ce calculii sunt ȋndepǎrtați, inflamația scade ȋn intensitate și treptat, pancreasul se recupereazǎ. Pancreatita acută severă, de obicei, are ca efecte necroza țesutului pancreasului. Acestǎ necroză tisulară implicǎ un risc foarte ridicat de septicemie, o infecție bacteriană severă, care poate cauza multiple insuficiențe ȋn organism.
Pancreatita acutǎ severǎ poate provoca, de asemenea șoc hipovolemic, ceea ce poate face ca inima sǎ nu mai pompeze suficient sȃnge. O datǎ ce la anumite pǎrti ale corpului existǎ o lipsǎ de oxigen,viațǎ pacientului este în pericol. Pacienții vor fi plasați într-un unitate de terapie intensivă și li se vor administra  antibiotice pentru a opri orice infecție care s-ar putea dezvolta din țesutul pancreatic necrozat. Pacientul va primi, de asemenea, fluide intravenos pentru a menține hidratarea și de a preveni șocul hipovolemic. Unii pacienți pot avea nevoie de ajutor pentru a li se asigura funcția respiratorie, și pot fi conectați la  echipamentul de ventilație artificiala. În anumite cazuri, țesutul necrozat trebuie să fie îndepărtat chirurgical.

25 răspunsuri la Pancreatita

 1. Pingback: Pancreatita cronica | www.belusica.ro

 2. Lilia spune:

  avem nevoiede un sfat pentru pancriatita ce medicament putem folosi acasa?

 3. Lilia spune:

  asteptam raspuns

 4. camelia gombar spune:

  Imi doresc foarte mult o programare la o consultatie pentru tatal meu in virsta de 71 ani Suntem din Constanta si aici in urma analizelor nu stim daca daca diagnosticul este neoplasm sau pancreatita cronica cu complicatii. Starea tatalui meu se deterireaza rapid si nu stim ce sa facem
  Multumesc

 5. petrescu simoneta spune:

  buna ziua d-le doctor,
  intrebarea mea este daca se poate muri din cauza pancreatitei.
  va multumesc.
  petrescu simoneta

 6. Coman spune:

  Buna ziua,
  Daca se face a 2 a oara pancreatita se poate scapa? unde se trateaza cel mai bine in tara asta?

 7. Coman spune:

  unde se trateaza cel mai bine in tara asta?

 8. pentek rodica spune:

  ma numesc pentek rodica si stau in cipru, adica am venit aici pentru un loc de munca si datorita situatiei financiare in care m-am aflat destul de prost, cu alte cuvinte nu am avut ce sa mamanc o perioada de timp, intr-o buna zi am simtit rau, dureri in zona de ficat, sub coasta dreapta, inflamare a abdomenului, balonare, m-am prezentat la spitalul general in regim de urgenta din Cipru, unde m-i s-a spus ca ar trebui sa ma internez dar nu si de ce. Eu neavand un loc de munca, fara asigurare medicla fara nimic adica la mana nu am putut sa ma internez imediat. M-a intors inapoi unde stau (domiciliez) intr-o camera, singura, etc. si am mai stat asa cu dureri inca o luna, m-am dus din nou la spital, doctorita de acolo mi-a spus ca am aere, sa iau un supozitor si sa merg afara la WC. Poftim ce indicatii am primit. Am m-ai stat asa o luna dupa care nu am mai putut de durere, si prin cineva am fost internata dar prea tarziu, mi-au spus dupa investigatii si biopsie ca am CANCER la Pancreas, in prezent urmez chimioterapie si nu vad prea multe schimbari, dureri ma mai iau din cand in cand, de lucrat nu pot sa lucrez pt. ca ma inflamez intern, am ameteli uneori, am si albul ochiilor galbeni (icter), ce o sa ma fac dupa chimioterapie? Sunt singura pe lume, nu am pe nimeni? S.O.S.

  • Pentek Cristian spune:

   Auzi, dar cand TI-AI PARASIT cei trei copii, cel mai mare de 4 ani jumate, iar cel mai mic de doar 5 luni, atunci NU AI MAI FOST SINGURA PE LUME? Unde este cel cu care ai plecat? De ce nu mai e cu tine?

 9. Sari spune:

  Sa te increzi in Dumnezeu, sa te rogi foarte intens, apoi cauta mijloace naturiste de vindecare si consult psihologic, caci blocajele emotionale duc la boli conform doctorului Hamer, alimentatie bazata pe seminte incoltite si ungete cu uleiuri presate la rece si sa stii ca toata lumea te iubeste.

 10. diaconescu spune:

  Buna seara am 27 de ani acum 5 luni am fost operata de colicist si pancreatita necrozata dupa 2 luni am facut fistula pancreatica cat poate dura fistula pancreatica am fost operata la bucuresti spitalul sf pantilimon de conf. constantin vlad denis o persoana deosebita datorita lui sunt in viata nici un medic din constanta nu credea ca o sa supravetuiesc. multumesc

 11. STEFANCU MIHAELA spune:

  Buna seara! Am facut un puseu de pancreatita acuta si am fost in UPU de doua ori. Prima data dupa 2 zile de dureri in care am luat eu antiacide crezand ca e de la stomac. La spital dupa analize mi-au pus diagnosticul prezumptiv de colica renala si BRGE. La eco totul a iesit bine doar bilirubina directa 1.15 si cea tot 3 . corpi cetonici in urina 4. Pe fondul lupusului de care sufaram anemie microcitara, pe care am avut-o mai tot timpul. Ok, mi-au dat pe reteta NEXIUM SI MOTILLIUM.
  A doua zi dupa amiaza m-am reintors la UPU pentru ca nu mia puteam de durere. De data aceasta mi-au facut si amilaza care a iesit 683! La consultul gastro rezidenta de acolo mi-a facut aceleasi recomandari ca si in ziua precedenta (era alta). Pe foaia de iesire scrie la diagnostic pancreatita acuta. tratamentul indicat :CONTROLOC, SUCRALFAT, PEPSANE.
  Va rog sa imi spuneti daca trebuie sa merg la un medic particular sa continui investigatiile pentru pancreatita? Aceasta pancreatita se vindeca? Am mai avut un episod asemanator acum doi ani, diagnosticat tot ca si gastrita.
  Crizele mele au fost declansate de anticonceptionale. Va evolua aceasta forma de pancreatita? Trebuie sa imi fac CT?
  Va multumesc! Cu stima

 12. iancu didina spune:

  Buna ziua ! Totul a inceput cu o durere puternica de cap iar dupa administrarea unui ibuprofen au inceput varsaturile durerile de cap nu au disparut .Am mers la UPU si in urma analizelor amilaza crescuta 137 .Mentionez ca am un colecist septat ,cudat …….am nevoie de un sfat ce pot face in cazul acesta…..Va multumesc !

 13. mariescu.cristian spune:

  Bună ziua.va rog să mă ajutați și pe mine,am probleme cu mamă.de aproximativ o lună acuza dureri în partea stânga a abdomenului care îi radiază în spate,a avut stări de vomă și diaree,acum prezintă și amețeli.am fost de două ori la urgente de unde au trimis-o la boli infecțioase cu diagnosticul de enterocolită dar ulterior să constatat ca nu acesta este diagnosticul.am făcut și două ecografii dintre care una 2D unde i_au găsit pietre la rinichiul stâng.astăzi am făcut și un Rmn urmat și de Ct.doctora de acolo ne-a spus ca ar fi ceva cu pancreasul.va rog sa-mi indicați ce tratament ar trebui să urmeze sau ce analize ar trebui să mai facem pt un diagnostic cât mai precis.menționez ca mama are și diabet dar nu este dependentă de insulina,urmează tratament cu diaprel și metfogama.va mulțumesc anticipat!!!menționez ca a avut și o scădere bruscă de greutate și nu știu dacă se datorează numai diabetului.

 14. Adriana Stanica spune:

  Complicații ale pancreatitei acute pot da hepatite?

 15. nuty spune:

  bun a seara,am si eu o problema cu mama mea,a fost operata acum o luna de pancreatita,initial sa spus ca este un ulcer perforat dar se stia si de pancreatita,acum este acasa de 2 zile dar se simte tot rau,are diareee si nu poate sa manance nimic.ce trebuie sa facem sa o putem ajuta,va multumesc

 16. mario spune:

  Am si eu o intreabare , va rog.Am ajuns la urgenta cu amilaza 1350, dupa 24 de ore am fost externat cu amilaze 140.Ce credeti ca a fost si ce controale sa imi fac?In a doua zi de spitalizare am facut ecograf care a aratat ca totul e in regula.Mentionez ca de atunci am luat creon dar acum am dureri abdominale diferite si scaunul este diferit.

 17. DEACONESCU SORIN spune:

  Salut Mario! In aceeasi situatie sunt si eu!..Cum te mai simti??

 18. DEACONESCU SORIN spune:

  Eu iau Mezym si kreon….cand ma simt bine..cand nu…!!

 19. Florentina spune:

  Bunaa ziua ma numesc Florentina am 17 ani in urama cu 2 luni am fost diagnosticata cu pancreatita acuta ,am facut aceasta boala din cauza mancari se poate asa ceva ? Aveam dureri mari in partea adominala aveam amilazele ridicate in valaoare de 2000 si trb sa le am intre 0-100 practic a trecut moartea pe langa mine. M au tinut la perfuzi 7zile fara sa manac si sa beau nimic si amilazele mi au scazut..mi au dat drumu acasa si mi.a sp sa tin ragim si mi a dat tratament nexum si kreol. Mai pot face din nou pancreatita acuta ? Daca nu tin regim e foarte strict pt mine doar la 17 ani si eu mai gus si cea ce nu am voie nu mai ma pot abtine si unori mai ma doare burta dar nu rau dar asta ma sperie mai pot face din nou ? Va multumesc!?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *