Litiaza biliara

Litiaza biliara reprezinta prezenta calculilor in vezica biliara. Formarea calculilor in vezica biliara are valente genetice, metabolice si tine evident si de obiceiurile alimentare.

Desigur, litiaza biliara are clar indicatie operatorie. Dar trebuie spus ca 50 % din cazuri ajung la varsta inaintata fara a face complicatii. Prezenta complicatiilor de orice natura (icter, peritonita, ocluzie intestinala, pancreatita acuta) impune interventie operatorie in conditii de programare sau urgenta amanta. Pacientii care nu se opereaza in momentul diagnosticului au 50 % sanse de a face complicatii, iar varsta va fi cu atat mai inaintata si complicatiile mai greu de tratat.

Simptomele litiazei biliare.
Aparitia unor dureri sporadice in partea superioara a abdomenului, insotite de greata, varsaturi, inapetenta pentru grasimi si mai ales durerile de cap inexplicabile sunt semne care pot conduce spre diagnosticul de litiaza biliara. Prezenta bolii la rudele apropiate de sange este semnificativa statistic.
Desigur, in aceasta situatie un consult medical si o ecografie sunt relevante. Descoperirea intamplatoare sau nu a unei litiaze biliare trebuie sa indemne si la cautarea unei alte afectiuni coexistente fiind cunoscut conceptul de "miraj al leziunii aparente".

Sanctiunea terapeutica este o colecistectomie pe cale laparoscopica in conditii de programare daca nu exista complicatii.
Interventia este larg raspandita azi in lume si in Romania si consta in extragerea colecistului cu pietre pe cale minim invaziva folosind abordul parietal prin incizii de mici dimensiuni, sub control video.
Complicatiile sunt rare, au o incidenta sub 1%.


Atlas de Patologie Chirurgicala
Primul atlas de patologie chirurgicala din Romania. Realizat in anii '90 in colectivul de chirurgi, internisti si diabetologi din Spitalul Clinic "Ion Cantacuzino" (carora le multumesc din nou si pe aceasta cale). Atlasul aduna mai multe cazuri de pacienti ce ilustreaza demonstrativ patologia chirurgicala generala cel mai des intalnita. Editat in limbile romana si engleza atlasul descrie pacientii inainte, intra si postoperator.
Am iubit mult acest atlas! Cred ca iubirea aceea a crescut, dar nu stiu unde a ajuns, i-am pierdut urma !
Remember profesor dr Dan Radulescu un promotor si sustinator inrait al acestui proiect.
Atlas de patologie chirurgicala