Informatii medicale

Articole / video subiecte medicale.


 • Apendicita cronica este o entitate patologica controversata, pe care multi medici chiar o contesta. Apendicita cronica poate fi confundata cu alte boli din zona care au semnificatie uneori serioasa si de aceea obisnuim sa investigam suspiciunea existentei acestor boli.
  Apendicita cronica

 • Apendicita acuta are un debut brutal, violent, cu durere serioasa in partea inferioara a abdomenului, in epigastru (abdomenul central superior), cu greta majora, varsaturi alimentare, lipsa totatala a poftei de mancare si, foarte caracteristic, lipsa tranzitului intestinal pentru materii si gaze.
  Apendicita acuta

 • Anusul abdominal (numit si anus contra naturii) reprezinta o situatie particulara care permite salvarea vietii unui pacient cu anumite forme de boala ale tubului digestiv, intestin subtire sau intestin gros.
  Anusul abdominal (anus contra naturii)

 • Cancerul de colon este una din neoplaziile umane cu implicatii genetice. Poate fi transmis pe linie cosanguina. Din acest motiv ii acordam o atentie sporita.
  Cancerul de colon - simptome, diagnostic, tratament

 • Cancerul de colon este o boala cu incidenta crescuta. Un aspect important asupra caruia vrem sa insistam in acest articol este incidenta genetica a cancerului de colon. Aceasta se ridica la 15 % din toate cazurile de cancer de colon.
  Cancerul de colon - incidenta genetica

 • Cafeaua - efecte benefice si efecte negative
  Sa povestim despre cafea. Povesti adevarate. Despre efectele benefice ale cafelei, dar si despre efectele mai putin dorite ale cafelei, tocmai pentru a elimina acele idei generate de faptul ca industria cafelei aduce profituri foarte mari astfel ca suspiciunea unor studii contrafacute poate fi serioasa.
  Cafeaua - efecte benefice si efecte negative

 • Chistul hidatic este o boala parazitara produsa la om de Echinococcus Granulosus. Parazitul (ouale sale), odata ingerat, se opreste cel mai frecvent in ficat.
  Chist hidatic hepatic

 • Ciorapii elastici medicinali reprezinta una dintre metodele usor de aplicat pentru prevenirea bolii numite tromboflebita. Cereti sfatul medicului curant. Este important ca ciorapii elastici medicinali sa fie luati pe masura.
  Ciorapi elastici medicinali - prevenire tromboflebita

 • Diagnosticul cancerului esofagian se stabileste in special prin testele imagistice, radiologice, pentru ca medicul sa poata vizualiza esofagul.
  Diagnostic in cancerul esofagian

 • Tratamentul cancerului esofagian depinde de mai multi factori, printre care si tipul sau stadiul cancerului, posibilele efecte secundare, dar si starea generala de sanatate a pacientului.
  Tratament in cancerul esofagian

 • Hernia peretelui abdominal poate fi, dupa localizare, inghinala si femurala. Hernia peretelui abdominal femurala este cea mai frecventa forma.
  Hernia peretelui abdominal

 • Prin istoricul medical si documentele medicale, un pacient trebuie sa ajute cat mai mult la dezlegarea enigmei sale atunci cand se afla la medic.
  Istoric medical, documente medicale

 • Litiaza biliara reprezinta prezenta calculilor in vezica biliara. Formarea calculilor in vezica biliara are valente genetice, metabolice si tine evident si de obiceiurile alimentare.
  Litiaza biliara

 • Pancreatita cronica este inflamatia cronica a pancreasului. Pancreatita cronica are cauze multiple dintre care amintim : consumul de alcool, diabetul, litiaza biliara, pusee repetate de pancreatita acuta si litiaza pancreatica.
  Pancreatita cronica

 • Ruptura de perineu pare la persoanele care au nascut pe cale naturala (nu prin cezariana) unul sau mai multi copii. Afectiunea este neplacuta si invalidanta deoarece evolueaza mai multi ani si produce o suferinta cronica ce se intinde pe mai multi ani.
  Ruptura de perineu. Incontinenta urinara de efort la femeie

 • Sindromul diareic cauzat de Clostridium difficile este una dintre urmarile administrarii antibioticelor in patologia generala. Antibioticele de ultima generatie sunt cele care produc cel mai frecvent aceasta patologie care este extrem de grava mai ales la copii si varstnici.
  Sindromul diareic produs de Clostridium difficile

 • Terapiile alternative au inceput sa ma pasioneze de ceva timp de cand am inteles ca am pacienti in fata carora ridicam din umeri, stiinta medicala contemporana neputand sa ii ajute. Asa am inceput sa studiez si medicina alternativa. Una din laturile medicinei alternative asupra careia m-am aplecat cu atentie a fost Terapia Gerson.
  Terapia Gerson (terapii alternative)

 • Tratamentul chirurgical al hemoroizilor este recomandat daca dupa doua luni de tratament medicamentos hemoroizii sau simptomele generate de acestia nu dispar. Hemoroizii se manifesta ca mici dilatatii venoase ce se observa cu ochiul liber la nivelul orificiului anal.
  Tratamentul chirurgical al hemoroizilor

 • Varicele membrelor inferioare reprezinta o afectiune care apare numai la om fiind cauzata de pozitia bipeda (ortostatism). Membrele pelvine ale omului au doua sisteme venoase : unul profund care nu se vede si unul superficial care se poate vedea sub piele mai ales in conditiile in care este dilatat, bolnav.
  Varicele hidrostatice ale membrelor inferioareAtlas de Patologie Chirurgicala
Primul atlas de patologie chirurgicala din Romania. Realizat in anii '90 in colectivul de chirurgi, internisti si diabetologi din Spitalul Clinic "Ion Cantacuzino" (carora le multumesc din nou si pe aceasta cale). Atlasul aduna mai multe cazuri de pacienti ce ilustreaza demonstrativ patologia chirurgicala generala cel mai des intalnita. Editat in limbile romana si engleza atlasul descrie pacientii inainte, intra si postoperator.
Am iubit mult acest atlas! Cred ca iubirea aceea a crescut, dar nu stiu unde a ajuns, i-am pierdut urma !
Remember profesor dr Dan Radulescu un promotor si sustinator inrait al acestui proiect.
Atlas de patologie chirurgicala