Fibromul uterin

Fibromul uterin este o tumora benigna care se dezvolta in grosimea muschiului uterin. Atunci cand sunt mai multe apare notiunea de fibromatoza uterina.

Fibromul uterin se manifesta prin: dureri pelvine, sangerare vaginala, marirea de volum a abdomenului (atunci cand se mareste foarte mult)

Diagnosticul acestei afectiuni se face cel mai usor prin echografie pelvina, eventual intravaginala.

Tratamentul acestei afectiuni se face numai sub supraveghere medicala putand fii la inceput medicamentos si ulterior, daca este necesar, si chirurgical. De mentionat ca cele mai multe fibroame uterine dupa intrarea la menopauza se micsoreaza in decursul primilor 2 ani. daca a fost pusa indicatia operatorie nu neglijati boala deoarece fibromul creste, se complica si operatia devine din ce in ce mai grea.

Film video histerectomia

Film video histerectomia totala cu anexectomie bilaterala. Recomandari postoperatorii


Atlas de Patologie Chirurgicala
Primul atlas de patologie chirurgicala din Romania. Realizat in anii '90 in colectivul de chirurgi, internisti si diabetologi din Spitalul Clinic "Ion Cantacuzino" (carora le multumesc din nou si pe aceasta cale). Atlasul aduna mai multe cazuri de pacienti ce ilustreaza demonstrativ patologia chirurgicala generala cel mai des intalnita. Editat in limbile romana si engleza atlasul descrie pacientii inainte, intra si postoperator.
Am iubit mult acest atlas! Cred ca iubirea aceea a crescut, dar nu stiu unde a ajuns, i-am pierdut urma !
Remember profesor dr Dan Radulescu un promotor si sustinator inrait al acestui proiect.
Atlas de patologie chirurgicala