Eventratiile postoperatorii

Eventratiile postoperatorii sunt rupturi ale peretelui abdominal pe locul unde a fost in trecut efectuata o interventie operatorie abdominala (celiotomie)

Acestea apar clinic ca deformari (umflaturi) ale peretelui abdominal exact pe locul (sau in imediata vecinatate a unei incizii abdominale mai vechi). Deformarea respectiva este la inceput reductibila (adica reintra usor inapoi in abdomen) prin apasare si de regula este dureroasa.

Cea mai frecventa complicatie a acestei afectiuni este ocluzia intetinala prin strangularea unui segment de intestin. Alta complicatie posibila redutabila este asa numita "eventratie cu pierderea dreptului de domiciliu" in care evolutia este atat de lunga, eventratia atat de mare incat intetsinele nu mai au loc sa reintre in abdomen in pozitia lor fiziologica, fireasca.

Pentru prevenirea aparitiei eventratiilor se recomnanda urmatoarele: pastrati-va greutatea ideala, respectati recomandarile medicului chirurg privind perioada de restrictie a efortului fizic, reluati treptat efortul fizic, purtati centura abdominala de contentie numai la indicatia medicului dvs. curant, prezentati-va la control atunci cand sunteti chemat.

Retineti ca eventratiile postoperatorii sunt boli cu rezolvare numai chirurgicala, nu amanati interventia chirurgicala, expunandu-va inutil unor riscuri serioase.


Atlas de Patologie Chirurgicala
Primul atlas de patologie chirurgicala din Romania. Realizat in anii '90 in colectivul de chirurgi, internisti si diabetologi din Spitalul Clinic "Ion Cantacuzino" (carora le multumesc din nou si pe aceasta cale). Atlasul aduna mai multe cazuri de pacienti ce ilustreaza demonstrativ patologia chirurgicala generala cel mai des intalnita. Editat in limbile romana si engleza atlasul descrie pacientii inainte, intra si postoperator.
Am iubit mult acest atlas! Cred ca iubirea aceea a crescut, dar nu stiu unde a ajuns, i-am pierdut urma !
Remember profesor dr Dan Radulescu un promotor si sustinator inrait al acestui proiect.
Atlas de patologie chirurgicala