Incontinența urinară de efort este caracterizată de pierderi de urină în timpul efectuării unor activități zilnice, care presupun un oarecare grad de efort. Deoarece afectează 10-25% dintre femeile cu vârstă între 25-65 de ani, deci femei cu o viață sexuală activă, incontinența urinară poate reprezenta deseori o problemă pentru viața amoroasă a cuplului.

„Femeile se jenează să vorbească despre această afecțiune, chiar și cu prietenii, iar suferința pe care le-o provoacă este relativ mare. Din păcate se obișnuiesc cu această suferință și stau cu ea ani de zile, până când, dintr-un motiv sau altul se hotărăsc să se prezinte la doctor”, precizează din experiența sa conf. univ. dr. Laurențiu Belușică, șeful secției de Chirurgie Generală din cadrul Spitalului „Dimitrie Gerota” din București. De asemenea, aceasta amintește despre apariția disconfortului sexual din cauza slăbirii musculaturii pelvine și chiar de apariția frigidității. Pentru prevenirea acestor probleme, doctor Laurențiu Belușică le sfătuiește pe doamne să se prezinte la medic.

„Incontinența urinară de efort afectează viața sexuală a pacientelor, atunci când aceasta există, pentru că pierde urină în timpul actului sexual, în timpul efortului, probabil este un lucru neplăcut, care este rezolvabil prin tratament chirurgical. Femeile trebuie să înțeleagă că această boală nu trebuie ascunsă pentru că ea nu are o rezolvare în timp”, declară dr. Belușică, amintind totodată că ruptura de perineu, care cauzează incontinența urinară se poate trata doar prin operație.
În acest sens amintește că metodele chirurgicale din ultimii ani au evoluat foarte mult până la folosirea unor bandelete, foarte utile pentru că presupun folosirea chirurgiei minim invazivă. Inciziile sunt mult mai mici decât în operația clasică, iar pacienta poate fi externată la 24 de ore după operație sau chiar în seara operației.

Printre avantajele pe care le prezintă bandeleta în tratamentul chirurgical al rupturii de perineu, se numără: nu creează presiune la tratamentul chirurgical, vagina rămâne la aceeași dimensiune, nu influețează în niciun fel dimensiunea vaginului, astfel încât, dacă femeia mai are activitate sexuală, acest lucru se continuă în mod obișnuit, după operație, la circa 2-3 săptămâni de la intervenția chirurgicală.

Potrivit unui sondaj de opinie realizat de cercetătorii americani, 24% dintre femeile consultate manifestă incontinență urinară în timpul contactului sexual, iar restul de 76% se confruntă frecvent cu această afecțiune. De asemenea:
• la 2 din 3 cazuri scurgerea apare la penetrare.
• la 1 din 3 cazuri scurgerea apare numai la orgasm.
• 1 din 5 femei care prezintă incontinență urinara în timpul zilei, se confrunta cu această problema și în timpul actului sexual.

Un răspuns la Cum afecteaza incontinenta urinara viata sexuala?

  1. maria spune:

    buna ziua domnule doctor ,am avut ruptura de perineu de 32 de ani se lasase uterul si vezica urinara si acum m-am hotarat sa fac operatie de ruptura de perineu sunt cusuta si in interior ,doresc sa stiu dupa cat timp se poate relua viata sexsuala.
    Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *