Colecistită litiazică sau litiaza biliară se defineşte ca prezenţa calculilor în tractul biliar. Calculii se pot forma în orice segment al tractului biliar, dar mai frecvent în vezicula biliară. Litiaza este semnificativ mai frecventă la femei decât la bărbaţi, şi la vârstă avansată. Majoritatea persoanelor cu litiază veziculară (70-80%) sunt asimptomatice. Litiaza devine boală propriu-zisă în prezenţa durerilor şi a complicaţiilor. Calculii în calea biliară principală sunt prezenţi la 10-15% dintre persoanele cu calculi veziculari, mai ales la persoanele în vârstă.

Prin prevalenţa sa ridicată în ţările industrializate şi prin morbiditate, litiaza biliară, una dintre „bolile civilizaţiei”, are importante implicaţii economico-sociale. Se estimează că incidenţa litiazei biliare este de 0,8-0,9/100 persoane/an, în timp ce prevalenţa bolii în ţara noastră, ajustată după vârstă, este de 10%.

Cauzele colecistitei biliare:

Există numeroşi factori care pot cauza apariţia calculilor în căile biliare, aceştia fiind consideraţi factori de natură:

 • Obezitatea: sporeşte riscul apariţiei colecistitei litiazice prin producerea crescută a colesterolului
 • Dieta: alimentaţia slabă în fibre şi perioadele prelungite de post sunt considerate aspecte favorizante. O dietă vegetariană este dimpotrivă un factor protetictiv pentru prevenirea apariţiei litiazei biliare
 • Sexul şi estrogenii: litiaza biliară este de 2 ori mai frecventă la femei decât la bărbaţi. Femeile care utilizează anticoncepţionale sau tratament de supleere postmenopauză prezintă o incidenţă crescută a litiazei
 • Vârsta: odată cu înaintarea în  vârstă şansele formării culculilor biliari creşte, la vârsta de 75 de ani 20% din bărbaţi şi 35% din femei au calculi biliari de colesterol
 • Factorii genetici: rudele pacienţilor care suferă de colecistită biliară au un risc de 2-4 ori mai mare să dezvolte această afecţiune.

Citeste si…

Litiaza biliara

Diagnosticul litiazei biliare:

Litiaza biliară asimptomatică, descoperită întâmplător prin ecografie abdominală, sau mai rar intraoperator, este fie complet lipsită de simptome, fie asociată cu simptome dispeptice nespecifice (balonări, eructaţii, intoleranţă la grăsimi, flatulenţă, dureri abdominale). Persoanele cu calculi asimptomatici rămân ades asimptomatice, rata de dezvoltare a  simptomelor fiind de 1,5-2% pe an, iar a complicaţiilor (foarte serioase de altfel)de 0,3-1,2% pe an.

Litiaza biliară simptomatică se manifestă prin colică / durere biliară. Durerea biliară este simptomul definitoriu. Are sediul în epigastru sau hipocondrul drept, poate iradia în umărul drept sau spate, survine la 3-4 ore după un prânz gras, durează cel puţin 15 minute şi se poate însoţi de greţuri, vărsături, subfebrilităţi. Complicaţiile apar de obicei când litiaza este simptomatică, cu o rată de 0,7-2% pe an.

Litiaza biliară complicată se manifestă prin dureri subintrante (adică începe următoarea colică până nu s-a terminat cea de dinaintea ei) sau continue ce durează mai mult de 6 ore, icter, febră cu frisoane, tahicardie, colecist palpabil, semne de iritaţie peritoneală sau de pancreatită. Aceste complicaţii sunt deosebit de serioase şi pot pune în pericol chiar şi viaţa pacientului. De aceea se recomandă să fie operată, operaţia fiind singura formă de tratament a litiazei biliare.

Riscul dezvoltării cancerului de veziculă biliară este de 0,3% pe o perioadă de 30 de ani, şi este mai ridicat pentru litiaza simptomatică decât pentru asimptomatică!!!

Diagnosticul imagistic de litiază biliară se stabileşte prin ecografie abdominală. Prezenţa peretelui vezicular îngroşat sau a fluidului pericolecistic sugerează complicaţia cea mai frecventă – colecistita acută şi/sau pancreatită acută.

Simptomele litiazei biliare

Cel mai întâlnit simptom al colecistitei litiazice sau litiaza biliară cum se mai numeşte este durerea întâlnită în zona stomacului şi în aria coastei drepte.

Durerea poate avea următoarele caracteristici:

 • Ingreunează efectuarea unor mişcări respiratorii profunde şi normale
 • Apare brusc în zona centrală superioară a abdomenului şi se poate întinde în zona umărului şi pe partea superioară dreaptă a abdomenului
 • Apare după mese şi în timpul nopţii
 • Durează de la 15 minute până la 24 de ore

Durerea asociată colecistitei litiazice poate determina vărsături care pot duce la uşurarea într-o oarecare măsură a durerii abdominale. Durerea se asociază, de asemenea, cu pierderea apetitului alimentar, greaţă, febră, poate fi un semn de infecţie la nivelul vezicii biliare (colecistită acută).

Simptomele care sugerează obstrucţia canalului biliar comun includ:

 • Închiderea la culoare a urinii
 • Scaune deschise la culoare
 • Febră şi frisoane
 • Îngălbenirea pielii şi a porţiunii albe a ochiului (ICTER)

14 răspunsuri la Cauze: Colecistita litiazica

 1. chibi spune:

  si mama mea are aceste stari de greata,varsaturi,durere in spate si la umar,stare febrila,are culoarea pielii galbena,are 70 de ani.la eco i s-a zis ca are vezicula inflamata si calculi biliari.ce trebuie sa facem si unde sa ne adresam.noi suntem din constanta.

 2. BELUSICA spune:

  daca nu v-ati rezolvat problema intre timp, completati formularul de contact si veti fi contactata in cateva ore ! multumesc !

 3. Stan spune:

  Buna Ziua …am fost diagnosticata cu colecistita ,am dureri mari in partea de sus a abdomenului,stare de greata si lipsa de apetit….dct de fam. mi-a dat colebil,mezym si ceaiuri hepatice,carbocit….cxredeti ca este suficient????multumesc anticipat pt raspuns

 4. Luca Rodica spune:

  Aceiasi cumnata care are probleme din cauza operatiei de perineu , are o piatra la vezica biliara de 14-16 mm.Acuza o jena permanenta iar din cand in cand dureri puternice care se urca pana in gat si dureaza cateva minte.Va rog daca se poate sa ne spuneti daca este cazul de operatie? Pentru ambele situatii este cazul sa va deranjam? si cum putem ajunge la d-vs? Mii de multumiri pentru timpul acordat

 5. Luca Rodica spune:

  Aceiasi cumnata care are probleme din cauza operatiei de perineu, are o piatra la vezica biliara de 14 -16 mm.Acuza o jena permanenta iar din cand in cand dureri puternice care se urca pana in gat si dureaza cateva minut bine. Va rog sa ne spuneti daca este cazul de operatie? Va multumesc

  • Barbie spune:

   Great post with lots of imoptrant stuff.

  • I question why ones like lonsdale and Al Gore demand „dialogue” in everything, except this global warming push?What is the fear of allowing discussion of both sides?

  • http://www./ spune:

   ne pas avoir trop accroché à la Nuit des temps, par contre Ravage me tente bien aussi (d'autant plus qu'il est lié au Voyageur imprudent justement)@ShayaDésolé pour tes yeux, dis toi que ça épargne les miens sur les spams ^^@ChiwiSi tu as apprécié ces deux titres là, je pense que tu bloqueras moins sur celui-là. Moi c'est pas la première fois que je bute un peu sur Barjavel.

  • http://www./ spune:

   8-7-12Mirela spune: Buna. Ai putea sa imi cauti si mie driverele de sunet si video? nu prea ma pricep. Sunet= smwdm.sys iar pt video = ialmrnt5.dll . Cred ca astea sunt. Ms… +50V-a ajutat acest raspuns?

 6. Bala Mihaela spune:

  Buna ziua ,am 14 ani si pe 9 iulie am fost operata de colecistita litiazica .Am facut operatia la paroscop si sunt deja acasa ,dar as vrea sa stiu dupa cat timp nu o sa ma mai doara abdomenul si se va desumfla .multumesc >

 7. Sebastian spune:

  Buna ziua,am pietre la colecist de aproximativ trei ani si de circa un an nu am mai facut nici o criza,insa acum doua zile am facut o criza putrrnica pentu care am chemat salvarea,mi-a facut o injectie care aavut efect o zi iar acum am din nou dureri.
  Pot apela la un control?
  Vreau sa stiu daca este nevoie de operatie urgenta.
  Va multumesc!

 8. nita ion spune:

  sint operat de colecist biliar din 1998 .de 3 săptămini am aproape aceleasi dureri de dinainte de interventie .ce trebuie să fac

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *