Chistul sebaceu.

Chistul sebaceu. Caz clinic.

Chistul sebaceu Reprezinta o afectiune o afectiune benigna a pielii generata de obstruarea canalului excretor al unei glande sebacee. Acumularea sebumului in interiorul glandei, care se va dilata, determina aparitia chistului sebaceu.

Apare clinic ca o formatiune tumorala rotunda, nedureroasa, de dimensiuni variabile. Poate ajunge la 3-4 cm diametru.Localizarea frecventa este in pielea capului.


Netratat chirurgical se complica cu infectie, devine urat mirositor si mai greu de tratat

O localizare particulara este pielea fetei pe traiectul de distributie al nervului facial. Daca ajunge la dimensiuni mari pericolul lezarii nervului facial (cu paralizie faciala permanenta) este foarte mare. Tratamentul este numai chirurgical.


Atlas de Patologie Chirurgicala
Primul atlas de patologie chirurgicala din Romania. Realizat in anii '90 in colectivul de chirurgi, internisti si diabetologi din Spitalul Clinic "Ion Cantacuzino" (carora le multumesc din nou si pe aceasta cale). Atlasul aduna mai multe cazuri de pacienti ce ilustreaza demonstrativ patologia chirurgicala generala cel mai des intalnita. Editat in limbile romana si engleza atlasul descrie pacientii inainte, intra si postoperator.
Am iubit mult acest atlas! Cred ca iubirea aceea a crescut, dar nu stiu unde a ajuns, i-am pierdut urma !
Remember profesor dr Dan Radulescu un promotor si sustinator inrait al acestui proiect.
Atlas de patologie chirurgicala