Cancerul de colon este o afecţiune tumorală a colonului (intestinului gros). Majoritatea cancerelor de colon debutează ca şi proliferari benigne de celule, sub forma polipilor colonici. În timp, unii dintre aceşti polipi se pot transforma malign în cancer de colon.

Semnele şi simptomele cancerului de colon sunt:
– Modificările tranzitului intestinal: diareea sau constipaţia, precum şi modificarea consistenţei scaunului pe o perioadă mai mare de timp;
– Sângerarea rectală sau prezenţa de sânge în scaun;
– Disconfortul abdominal persistent – crampe, balonari sau durere;
– Senzaţia de evacuare incompletă a conţinutului intestinal după defecaţie;
– Slăbiciunea musculară şi fatigabilitatea;
– Scăderea ponderala marcantă fără o cauză aparentă.
Mulţi dintre pacienţii cu cancer de colon nu prezintă simptome în stadiile incipiente ale bolii.

Cauze:
1. Modificările precanceroase de la nivelul colonului
Cancerul de colon debutează deseori sub forma unor aglomerări de celule precanceroase, numite polipi. Aceştia sunt situaţi la nivelul mucoasei ce căptuşeşte intestinul gros.
2. Mutaţiile genetice moştenite care cresc riscul de a face cancer de colon
Mutaţiile genetice transmisibile nu înseamnă că o persoană va dezvolta inevitabil cancer de colon, ci doar că riscul este mai ridicat.
3. Polipoza adenomatoasă familială
Este o afecţiune rară care determină apariţia de mii de polipi pe mucoasa intestinului gros şi a rectului. Persoanele cu polipoza adenomatoasă familială au un risc crescut de a dezvolta cancer de colon înaintea vârstei de 40 de ani.
4. Cancerul colorectal nonpolipozic ereditar
Numit şi sindromul Lynch, creşte considerabil riscul de cancer colonic înaintea vârstei de 50 de ani.
Diagnosticare – testare genetică.

Factori de risc:
Vârsta înaintată (>50 ani), rasă neagră, istoricul personal de cancer colorectal sau polipoza colonica, afecţiuni intestinale inflamatorii (boala Crohn), sindroame genetice precanceroase, istoricul familial de
cancer colorectal sau polipoza colonică, dieta săracă în fibre şi bogată în grăsimi, diabetul, obezitatea, sedentarismul, fumatul, alcoolul etilic, radioterapia.

Citeste si….

Tratamentul chirurgical al cancerului de colon

9 răspunsuri la Cancer de colon

 1. Pingback: Abcesul anal – Diagnostic si Tratament | www.belusica.ro

 2. Pingback: Tratamentul diverticulozei colonice | www.belusica.ro

 3. Daca doriti mai sa aflati mai multe detalii despre cancerul de colon vizitati http://www.cancerlacolon.ro . Va multumesc!

 4. Pingback: Hemoroizii – Tratament | www.belusica.ro

 5. Pingback: Diagnosticarea diverticulozei colonice | www.belusica.ro

 6. Pingback: Tratamentul cancerului de esofag | www.belusica.ro

 7. badescu luciana spune:

  Buna ziua am 18 ani si apelez la dumneavoastra pentru ca sunt foarte speriata de ce se intampla in andomenul meu ! Am dureri foarye mari la eliminarea materiilor feca, uneori am senzatia ca nu termin, am balonari frecvente insotite de crampe groaznice dimineata si tin sa mentionez ca eu nu aveam probleme de genu inainte acum in schimb ma constip tot timpul si incerc sa mananc portocale si degeaba! va rog sa imi dati un raspuns sa stiu ce sa fac mentionez totusi ca am luat si carbuni pentru balonare si degeaba am fost operata de chist ovarian in 2013 de 2 ori si in prezent iau anticonceptionale pentru ovulatie si am sarit o luna se poate forma altul?

 8. Ioan spune:

  Am operat si am extirpat o parte din colonul afectat.
  Nu fac nici un fel de tratament si nici chimioterapie.
  Dupa 10 luni a trebuit sa redeschid operatia pt. ca lipsa unei plase abdominale a condus imediat la nesudarea inciziei abdominate,
  Chirurgul care a redeschis operatia a spus ca in ce priveste colonul totul este in regula. Deci nu fac tratament si nu iau nici medicamentatii pt. ca nu am sau am avut probleme.
  La ce sa ma astept? Ce masuri ar trebui sa-mi iau pentru preventie?
  Controale tomografice la 10-12 luni sau RMN – urile nu agraveaza cumva imunitatea accelerand cancerul sau aparitia acestuia?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *