Bolile chirurgicale ale tiroidei si paratiroidelor

Bolile chirurgicale ale glandei tiroide

 

Glanda tiroidă este cea mai mare glandă situată la nivelul gâtului. Acesta este localizată în regiunea antero-laterală a gâtului.

GLanda tiroidă are forma unui fluture cu doua aripi, fiind reprezentată DE un lob în stânga și un lob în dreapta care înconjoară traheea.

Funcția unică a tiroidei este de a face hormoni tiroidieni. Acest hormon are un efect aproape asupra tuturor țesuturilor din organism care crește activitatea celulară. Prin urmare, funcția tiroidei este de a reglementa metabolismul organismului.

În ultimele 2 decade, utilizarea pe scară largă a ultrasonografiei pentru evaluarea tiroidei şi regiunii cervicale a determinat o creştere dramatică a prevalenţei nodulilor tiroidieni clinic nepalpabili, estimată între 20 şi 76% în populaţia generală. Mai mult, 20-48% din pacienţii cu un singur nodul tiroidian palpabil au noduli suplimentari la evaluarea ecografică, fapt ce determină actual o epidemie de noduli tiroidieni, cu impact asupra practicii medicale. Nodulii tiroidieni sunt mai frecvenţi la persoanele în vârstă, la femei, în zonele de carenţă de iod şi la cei cu istoric de expunere la radiaţii.

 

Problemele frecvente ale tiroidei

Glanda tiroidă este predispusă la mai multe probleme distincte, dintre care unele sunt extrem de frecvente. Aceste probleme pot fi defalcate astfel:

– cele referitoare la producția de hormon (prea mult sau prea puțin),

– cele datorate creșterii glandei tiroide cauzând compresie pe structurile importante ale gâtului sau care apar pur și simplu ca o formațiune în gât,

– formarea de noduli care reprezintă motive de îngrijorare pentru prezența cancerului tiroidian,

– cele care sunt canceroase.

 

Boli ale glandei tiroide

Gușa.

O guşă tiroidiană este o extindere dramatică a glandei tiroide. Gușele sunt adesea eliminate din motive estetice sau, mai frecvent, pentru că  aceasta comprima alte structuri vitale ale gâtului, inclusiv traheea și esofagul făcând dificile respirația și înghițirea. Uneori, gușele pot crește piept, unde acestea pot provoca de asemenea probleme.

 

Cancerul tiroidian.

Cancerul tiroidian poate apărea la orice categorie de vârstă, deși apare cel mai frecvent după vârsta de 30, iar agresivitatea crește semnificativ la pacienții mai în vârstă. Cancerul tiroidian nu prezintă întotdeauna simptome; de multe ori, primul semn de cancer tiroidian este un nodul tiroidian.

 

Factori care sugerează creşterea riscului de potenţial malign:

-Vârsta mai mică 20 ani sau mai mare 70 ani

– Antecedente de iradiere la nivelul capului şi gâtului

– Disfonie, disfagie, tuse

– Nodul cu dimensiuni în creştere

– Nodul ferm sau dur, cu limite rău delimitate la palpare

– Adenopatie latero-cervicală

– Nodul fixat pe ţesuturile adiacente

– Sexul masculin

 

Nodulii tiroidieni solitari.

Există mai multe caracteristici ale nodulilor solitari ale tiroidei care îi fac suspecți de malignitate. Deși aproximativ 50% din populația poate avea un nodul tiroidian, majoritatea acestora sunt benigne. Ocazional, nodulii tiroidieni pot avea caracteristici de malignitate și necesită fie o biopsie, fie o excizie chirurgicală.

 

Această afecțiune este caracterizată de prezența a prea mult hormon tiroidian. Metodele actuale folosite pentru tratarea unui pacient cu hipertiroidism sunt:  iodul  radioactiv, medicamente anti – tiroidiene sau intervenții chirurgicale. Fiecare metodă are avantajele și dezavantajele sale și este selectat pentru fiecare pacient în parte. De multe ori, este nevoie ca toate cele trei metode să fie folosite. Chirurgia este cel mai puțin folosită pentru a rezolva problemele cauzate de hipertiroidism.

 

Această afecțiune este caracterizată de prea puțin hormon tiroidian și este o problemă frecventă. De fapt, hipotiroidismul poate fi prezent pe parcursul mai multor ani înainte de a fi diagnosticat și tratat. Există mai multe cauze ale acestei afecțiuni. Hipotiroidismul poate fi asociat chiar și cu sarcina. Tratamentul pentru toate tipurile de hipotiroidism este, de obicei, unul simplu.

 

Tiroidita.

Tiroidita este un proces inflamator continuu în glanda tiroidă. Tiroidita pot prezenta cu un număr de simptome cum ar fi febra și durerea, dar poate prezenta de asemenea constatări subtile de hipo sau hipertiroidism. Există o serie de cauze, unele mai frecvente decât altele.

 

Intervențiile chirurgicale ale tiroidei

 

Chirurgia tiroidiană este utilizată pentru tratamentul nodulilor tiroidieni, cancer tiroidian și hipertiroidism. In timpul acestei proceduri, o parte sau toată glanda tiroidă este eliminată.

În timpul intervenției chirurgicale, se face o incizie în piele. Mușchiul și alte țesuturi sunt trase deoparte pentru a expune glanda tiroidă.

Mulți oameni sunt externați din spital la o zi sau două după operație. Timpul petrecut în spital și recuperarea depind de vârstă și starea generală de sănătate, dificultatea operație sau prezența cancerului.

 

Chirurgia este utilizată pentru a trata problemele glandei tiroide în cazul în care:

 

– Cancerul tiroidian este prezent sau este suspectat.

– Un nodul benign este suficient de mare pentru a provoca probleme de respirație sau înghițire.

– Un nodul (chist) plin cu lichid recidivează după ce a fost golit o dată sau de două ori.

– Hipertiroidismul nu poate fi tratat cu medicamente sau iod radioactiv.

Chirurgia este rar utilizată pentru a trata hipertiroidismul. Acesta poate fi utilizată în cazul glandei tiroide care este atât de mare încât face înghițirea sau respirație dificilă. De asemenea, chirurgia este folosită în cazul cancerului tiroidian.

Totodată, se poate apela la chirurgie în cazul gravidelor sau în cazul în care medicamentele antitiroidiene nu sunt tolerate. În funcție de motivul operației, se poate îndepărta o parte sau întreaga glandă tiroidă. Chirurgia este rar utilizat pentru a trata hipertiroidie.

 

Tiroidectomia totală.

Chirurgul va elimina întreaga glandă și ganglionii limfatici din jurul glandei. Ambele secțiuni (lobi) ale glandei tiroide sunt de obicei îndepărtate.

 

Lobectomia tiroidiană.

Lobectomia tiroidiană implică lobectomie totală sau cvasitotală cu sau fără istmectomie; dacă trebuie completat cu o tiroidectomie, aceasta este mai uşor de realizat tehnic dacă istmul a fost în prealabil rezecat. După eliminare, nodului va fi examinat pentru a se vedea dacă există celule canceroase.

 

Tiroidectomia parțială.

Chirurgul va elimina un lob complet, istmul, și o parte din celălalt lob. Aceasta tehnică este utilizată pentru hipertiroidismul provocat de boala Graves.

 

Caracteristici

Glandele paratiroide sunt glande mici ale sistemului endocrin, care sunt situate în spatele tiroidei. Există patru glande paratiroide, care sunt în mod normal de dimensiunea și forma unui bob de orez.

Unicul scop al glandelor paratiroide este de a regla nivelul de calciu din corpul nostru într-un interval foarte scurt, pentru ca sistemul nervos și muscular să poată funcționa în mod corespunzător. Singura boală majoră a glandelor paratiroide este hiperactivitatea uneia sau a mai multor glande paratiroide; această boală  se numește hiperparatiroidism.

Unicul scop al glandelor paratiroide este de a controla calciu în sânge într-un interval foarte strâns între 8,5 și 10,5.  În acest sens, glandele paratiroide  controlează cât de mult calciu este în oase și, prin urmare, cât de puternice și dense sunt oasele. Deși glandele paratiroide sunt din punct de vedere anatomic în legătură strânsă cu  glanda tiroida, acestea nu au nicio funcție conexă.

Glanda tiroida reglează metabolismul organismului și nu are niciun efect asupra nivelului de calciu, în timp ce glandele paratiroide ajută la reglarea nivelului de calciu și nu au niciun efect asupra metabolismului.

Un nivel prea ridicat de calciu poate afecta o persoană, care se va simți fără vitalitate,  nu va avea un somn liniștit, se va simți iritat sau chiar va înregistra o scădere a memoriei.

Deși cele patru glandele paratiroide sunt destul de mici, ele sunt foarte vascularizate. Această caracteristică  este foarte folositoare, deoarece glandele paratiroide sunt necesare pentru a monitoriza nivelul de calciu din sânge, 24 de ore pe zi. În  timp ce de sângele este filtrat  prin glandele paratiroide, acestea detectează cantitatea de calciu prezentă în sânge și reacționează, producând mai mult sau mai puțin hormon paratiroidian (PTH).

În cazul în care nivelul de calciu din sânge este prea mic, celulele paratiroide simt si produc o cantitate mai mare de hormon paratiroidian. Odată ce hormonul paratiroidian este eliberat în sânge, acesta circulă în mai multe  locuri și acționează pentru a crește cantitatea de calciu din sânge (cum ar fi eliminarea calciului din oase). În cazul în care nivelul de calciu din sânge este prea mare, celulele paratiroide produc o cantitate mai mică de hormon paratiroidian (sau nu mai produc deloc), permițând astfel ca nivelul de calciu să se reducă. Acest mecanism de feed-back funcționează în mod constant, menținând astfel nivelul calciului la un nivel adecvat.

Ca toate glandele endocrine, glandele paratiroide produc un hormon (o proteină mică capabilă să provoace celule îndepărtate din organism să reacționeze într-o manieră specifică). Hormonul paratiroidian (PTH) are o influență foarte puternică asupra celulelor oaselor pe care le determină să elibereze calciu în fluxul de sânge. Calciul este principalul component structural al oaselor,  care le conferă rigiditate.

În prezența hormonului paratiroidian, oasele elibera calciu pentru a crește nivelul de sânge de calciu. În condiții normale, acest proces este foarte bine controlat iar cantitatea de calciu din oase rămâne la un nivel ridicat.

Dacă există un nivel prea ridicat de hormon paratiroidian, oasele vor continua să elibereze calciu lor în sânge, într-o proporție care este prea mare,  în oase rămânând prea puțin calciu. Aceste afecțiuni se numesc osteopenie și osteoporoza. Când oasele sunt expuse la niveluri ridicate de hormon paratiroidian pe o perioadă de mai mulți ani, acestea devin fragile și sunt mult mai predispuse la fracturi.

Boala primară a glandelor paratiroide este hiperactivitatea – este produs prea mult hormon paratiroidian. Această afecțiune se numește hiperparatiroidism. În aceste condiții de hiperparatiroidism, una sau mai multe dintre glandele paratiroide se comportă necorespunzător,  producând în exces hormoni, indiferent de nivelul de calciu.

Cu alte cuvinte, glandele paratiroide continuă să facă cantități mari de hormon paratiroidian chiar și atunci când nivelul de calciu este normal și nu ar trebui să producă hormon deloc. Hiperproducția hormonului paratiroidian de către glandele paratiroide hiperactive (Hiperparatiroidismul) pot afecta sănătatea, cauzând osteoporoza, precum și multe alte probleme grave. Din fericire, hiperparatiroidismul poate fi tratat prin noile tehnici de chirurgie minim invazivă, în mai puțin de 20 de minute.

Cea mai frecventă cauză a producției de hormon în exces este dezvoltarea unei tumori benigne (necanceroase) într-una din glandele paratiroide. Această extindere a glandei paratiroide se numeşte un adenom paratiroidian și este responsabil pentru 96% din toţi pacienţii cu hiperparatiroidism primar.

Această glandă paratiroidă este rareori canceroasă (mai puțin de un caz din 2.500); cu toate acestea, provoacă lent daune organismului, deoarece produce un nivel anormal de ridicat de calciu în sânge, care poate distruge încet un număr de țesuturi. Adenoamele paratiroidiene sunt de obicei mai mare decât un bob de mazăre.

Aproximativ 3% sau 4% din pacienții cu hiperparatiroidism primar vor avea o extindere a tuturor celor 4 glande paratiroide, un termen numit hiperplazie paratiroidă. În acest caz, toate glandele paratiroide se extind și produc prea mult hormon paratiroidian. Acesta este un scenariu mult mai puțin frecvent.

O situație chiar mai rară apare la mai puțin de 1% dintre persoanele care au două adenoame paratiroidiene și două glande normale. Acest lucru este unul neobișnuit și poate complica diagnosticul și tratamentul acestei afecțiuni.

Semne și simptome

În unele studii,  mai mult de 92% dintre pacienţi au afirmat că se simt mult mai bine după extirparea unui glandei paratiroide bolnave, chiar și atunci când doar 75% dintre pacienți s-au simțit „rău” înainte de operaţie. Pacienții cu nivel de calciu ridicat permanent din cauza supraproducției de hormon paratiroidian, pot acuza de asemenea dureri osoase.

În formă severă, oasele pot ceda o cantitate atât de mare din calciul lor încât oasele devin fragile și se rup (osteoporoza și osteopenie). Această problemă este și mai gravă la pacienții în vârstă. Oasele pot avea de asemenea hemoragii mici în centrul lor, care pot provoca dureri osoase.

Alte simptome ale hiperparatiroidismul sunt dezvoltarea ulcerului gastric și pancreatita. Nivelurile ridicate de calciu în sânge pot fi periculoase pentru anumite celule, inclusiv pentru mucoasa stomacului și a pancreasului, provocând ulcere și pancreatită acută.

O altă consecință în cazul nivelului ridicat de calciu este dezvoltarea de pietre la rinichi. Deoarece funcțiile majore ale rinichiului sunt de a filtra și de a curăța sângele, ele vor fi expuse în mod constant la niveluri ridicate de calciu la pacienții cu hiperparatiroidism. Filtrarea în mod constant a unor cantități mari de calciu va determina colectarea calciu în tubii renali, ceea ce duce la formare pietrelor la rinichi.

În cazuri extreme, întregul rinichi poate deveni calcifiat și chiar să ia cu privire la caracteristicile de os din cauza depunere de atât de mult calciu în țesuturi. Nu numai ca este dureros din cauza prezenței de pietre la rinichi, dar în cazuri severe, aceasta poate provoca insuficienta renala.

În cazuri extreme, întregul rinichi se poate calcifia. Prezența pietrelor la rinichi nu doar că este dureroasă, dar în cazuri severe pot provoca insuficienta renala.

Potențiale pericole ale hiperparatiroidismului:

– osteoporoza severă și osteopenia

– fracturile osoase

– pietrele la rinichi

– ulcerele peptice

– pancreatita

– probleme la nivelul sistemului nervos

 

Tratamentul chirurgical

Din 1925, tratamentul standard cel mai folosit pentru hiperparatiroidism primar a fost de a elimina chirurgical glanda paratiroide (sau glandele), care produc hormoni în exces. Aceasta este o problemă hormonală, deci scopul este de a elimina sursa care produce în exces hormoni.

Operația chirurgicală  standard a paratiroidei  nu s-a schimbat de la invenția sa din 1925.  Operația se realizează prin punerea pacientul sub anestezie generala a pacientului, se face o incizie la nivelul gâtului și glanda tiroidă este mobilizată pentru a permite chirurgului să identifice cele 4 glandelor paratiroide, care sunt localizate în ​​spatele tiroidei.

Pacienții sunt de obicei spitalizaţi peste noapte și câteodată pe o perioadă de o zi sau două. Incizia trebuie aibă o lungime suficientă pentru a permite chirurgului să vadă expunerea adecvată  a numeroaselor structuri importante din gât. Inciziile sunt de obicei de 5 până la 7 (sau chiar 10) cm lungime.

Din cauza numeroșilor nervi mici si a altor structuri importante care sunt situate la nivelul gâtului, în jurul glandele paratiroide, această intervenție chirurgicală poate fi o provocare din punct de vedere tehnic și este de obicei efectuată numai de către chirurgi experimentați în endocrinologie sau de către chirurgi cu experiență în operațiile extinse la cap. Numeroase publicații și reviste medicale au arătat că rata de succes în urma intervenţiei chirurgicale paratiroidiene este direct legată de numărul de astfel de operații pe care chirurgul le-a efectuat.

În timpul acestei operații, chirurgul trebuie să identifice toate cele 4 glandelor paratiroide și extirpe glanda sau glandele mărite.

Pentru a finaliza o astfel de operație în condiții de siguranță, cu o rata mare de succes, chirurgul operează pe ambele părți ale gâtului și intervenția este întotdeauna realizată folosind anestezie generală. Anestezia generala este sigură pentru aproape toți pacienții.

La Spitalul de Urgenta „Prof. Dr. Dimitrie Gerota” din Bucuresti se fac toate tipurile de intervenții chirurgicale pe tiroida si glandele paratiroide.

Acest articol a fost publicat în Informatii pentru pacienti și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.

6 răspunsuri la Bolile chirurgicale ale tiroidei si paratiroidelor

 1. Saeed spune:

  I bought this sdpuoseply at a deep discounted wholesale price from a friend trusted him on this.I like the machine very much found the price on Amazon was the same as I paid, thinking I was getting the big discount. It works very well. Was easy to install and very easy to operate. It talks to you and turns at the same setting as you last used easy to change to acid or alkaline water. I had purchased one, much more expensive, years ago, but they seem to be much improved from them. I hate MLM and suspect that this model is sold that way, but also with enough dealers buying at some MLM level and then simply selling them at some approximation of cost. Dr. Yound sells them, about the same price. I like his data about alkaline water and think this is the best machine unless you spend much more I was willing to spend some more, but was happy with this price and the machine. I would buy from Amazon if I hadn’t thought I was getting such a deep discount and hadn’t looked here first but I wanted to help the friend anyway. It is still a mystery as to where it is made I presume Korea, but there are dozens of Google search finds on various parts of the name all different types of people apparently selling the same item. Buy from someone you know and trust I trust Amazon for such things.Yes, a great machine. I drink ONLY alkaline water. The highest pH setting water tastes very different, the first setting of Alkaline is only slighly different tasting than normal water.Whether it improves my health? I don’t know, but it is worth getting just in case it is also helpful the theories behind it are convincing to me.Karl Loren

  • Libby spune:

   I’m the same way, I do my best to remain neutral. It’s hard, if you communicate with the person the other person dislikes, then you fall out of favor with them! I simple can’t dislike a person, just because someone else does, I just ca#n7821&;t.

 2. Gabriela spune:

  Cum pot sa distribui ?

 3. Gabriela spune:

  Cum pot sa distribui pe facebook ?

 4. Andrei spune:

  Buna ziua,in urma unui rmn mi sa gasit noduli intraparatiroidieni ,unde as putea sa merg?

 5. Palfi Anna spune:

  Mama mea a fost diagnosticat hiperparatiroidism primar si a fost operata deja de 2 ori. prima data i s-a scos un nodul, dar nu i-a scazut , valoarea fiind de 326 pg/mL. S-a facut a dupa operatie, in care i s-a eliminat tiroida (total) dar PTH nu i-a scazut deloc. I s-a facut scintigrafie si a doua oara si paratiroidele sunt in aceleasi loc, neschimbate. Doctorul spune ca la operatie nu le-a vazut si trebuie sa o opereze inca odata. Nodulii din tiroida nu erau canceroase. Ce este de facut in continuare? Cat de riscanta este a 3-a operatie, mama mea este putin ragusita dupa a 2-a operatie, dupa 5 saptamani. Exista posibilitatea primirii cinacalcetuluii prin compesatie. mentionez ca mama mea are 72 de ani,suntem din Tg Mures. Va multumesc pentru orice sfat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *