Apendicita acuta

Apendicita este o boala de sorginte chirurgicala care consta in obstructia si inflamatia apendicelui cecal, organ rudimentar, in deget de manusa atasat primei parti a colonului, numita cec.

Apendicita acuta este o situatie major si dramatic deosebita de sora ei apendicita cronica.

Debutul unei apendicite acute este brutal, violent, cu durere serioasa in partea inferioara a abdomenului, cu durere in epigastru (abdomenul central superior), cu greta majora, varsaturi alimentare, lipsa totatala a poftei de mancare si, foarte caracteristic, lipsa tranzitului intestinal pentru materii si gaze. O balonare poate fi prezenta. Febra poate apare de la inceput. Pacientul este de regula inert, se misca greu, se teme sa mearga si sa respire.

Evolutia apendicitei acute este uneori agresiva, absolut imprevizibila, motiv pentru care este indicata apendicectomia (chiar si laparoscopica) cat mai urgent cu putinta. Se spune ca daca o apendicita acuta a debutat dupa apusul soarelui aceasta trebuie operata pina la rasarit iar daca a debutat dupa rasaritul soarelui, trebuie operata pana la apusul soarelui. Desigur o serie de investigatii trebuie facute atat pentru confirmarea diagnosticului in cazurile nu foarte certe cat si pentru pastrarea dovezii existentei acestei boli si pentru justificarea interventiei.
Astfel putem gasi semne echografice de inflamatie acuta apendiculara, cresterea leucocitelor, nivele hidroaerice pe radiografia simpla de abdomen. Diagnosticul insa ramane clinic, fiind o importanta responsabilitate a medicului.

A lasa o apendicta acuta netratata corect este o eroare medicala grava. Odata propusa interventia, pacientul trebuie operat. Daca acesta refuza interventia operatorie, din varia motive, acesta trebuie rugat sa semneze acest lucru in documentatia medicala, orice intarziere putand insa sa-i fie fatala.

De regula, apendicita acuta neoperata duce la deces in cateva zile.

Interventia este considerata din cele mai simple din chirurgia generala, dar in acelasi timp nu trebuie uitat ca este una din operatiile cu cele mai reductabile complicatii din chirurgica digestiva. Astfel, fistulele digestive, dezunirea de bont apendicular si peritonita postoperatorie sunt complicatii posibile, dar in ziua de azi foarte rare. Recunoasterea acestor complicatii si tratarea loc duce la rezolvarea problemei.

Tratamentul antibiotic este util.

De regula, pacientii se refac repede, reluare tranzitului intestinal se face la 2 - 3 zile iar reluarea activitatii fizice este in functie de o serie de parametrii usor de monitorizat si de inteles.


Va recomandam sa citit si articolul Apendicita cronica.


Atlas de Patologie Chirurgicala
Primul atlas de patologie chirurgicala din Romania. Realizat in anii '90 in colectivul de chirurgi, internisti si diabetologi din Spitalul Clinic "Ion Cantacuzino" (carora le multumesc din nou si pe aceasta cale). Atlasul aduna mai multe cazuri de pacienti ce ilustreaza demonstrativ patologia chirurgicala generala cel mai des intalnita. Editat in limbile romana si engleza atlasul descrie pacientii inainte, intra si postoperator.
Am iubit mult acest atlas! Cred ca iubirea aceea a crescut, dar nu stiu unde a ajuns, i-am pierdut urma !
Remember profesor dr Dan Radulescu un promotor si sustinator inrait al acestui proiect.
Atlas de patologie chirurgicala