Apendicita acută reprezintă inflamaţia apendicelui cecal de cauză microbiană. Această afecţiune apare frecvent la vârste cuprinse între 10 – 30 de ani, dar apariţia acesteia este posibilă la orice vârstă. Sunt cunoscute şi cazuri cu manifestări la bolnavii vârstnici.
Apendicita acută este afecţiunea în care apare o inflamaţie a apendicelui, iar procesul inflamator odata pornit nu poate să fie stopat medicamentos. Tratamentul apendicitei acute este numai chirurgical. Cu cât se intervine chirurgical mai rapid, cu atât suferinţa pacientului este mai redusă şi intervenţia mai uşor de realizat, fără complicaţii.
Cauzele apariţiei apendicitei acute:
• Obstrucţia lumenului şi a cavităţii organului
• Proliferări limfatice stimulate bacterian sau a unui mic corp străin
Obstruarea lumenului provoacă o creştere a presiunii intraluminale, o tulburare a circulaţiei sângelui în pereţii organului şi inflamaţia acestuia ce poate evolua fără tratament până la perforaţie.
Simptomele apendicitei acute
• Lipsa poftei de mâncare, greaţa şi vărsăturile, constipaţia, diareea,
• Durerea care apare iniţial în epigastru şi periombilical pentru ca mai apoi să îşi modifice sediul în fosa iliacă dreaptă. Durerea este de intensitate diferită şi variază de la un stadiu la altul.
• Subfebrilitatea este posibilă (febra nu foarte ridicată)

Diagnosticul apendicitei acute

Anamneza
Medicul formulează întrebările cu atenţie, prin intermediul cărora se urmăreşte deducerea naturii simptomelor, momentul apariţiei lor, evoluţia în timp, severitatea acestora si localizarea.

Examenul fizic
Examenul fizic se poate realiza prin intermediul palpării care declanşează durere în fosa iliacă dreaptă ce iradiază frecvent în membrul inferior drept.

Tratament:
Tratamentul apendicitei este chirurgical şi constă în operaţia numită apendicectomie. În cazul adulţilor această intervenţie se realizează sub rahianestezie. În cazul copiilor de regula este indicată anestezia generală.
Incizia se face în fosa iliacă dreaptă, de mici dimensiuni, 1.5 – 3 cm, putându-se prelungi în cazul dificultăţilor intraoperatorii.
Există cazuri când apendicectomia se poate realiza printr-o incizie de doar 1 cm (în cazul în care ulterior se va practica şi o sutură intradermică, cicatricea va fi foarte estetică, rezultate apreciate în special de pacientele tinere).
Bineinţeles că intervenţia chirurgicală se poate practica şi laparoscopic, ceea ce presupune trei mici incizii.

2 răspunsuri la Apendicita acuta

  1. Pingback: Chistul Ovarian | www.belusica.ro

  2. Vijay spune:

    Salut Andrei,Ce propui tu este, intr-adevar, un exiiretcu minunat! Obisnuiesc si eu sa fac asta in timp ce alerg; imi da putere atunci cand simt ca nu mai am, imi da curaj sa fortez si sa merg mai departe decat as fi crezut ca pot. Si totul se termina cu un mare zambet. Este ca un punct culminant Am citit introducerea post-ului tau si m-am oprit la lista; apoi am mai citit o data introducerea, apoi incheierea si comentariile Sa nu te superi ca nu ti-am citit lista, dar de maine vreau sa o incep si eu pe a mea si vreau sa scriu in ea orice imi vine, fara sa simt ca am plagiat, cum spunea un cititor mai sus.Multumim pentru idee!Succes in continuate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *